Componeren in Google

maart 8, 2018

In samenwerking met Music in Our Schools Month heeft Google een nieuwe tool gelanceerd in zijn Chrome Music Lab: Song Maker.
Zoals de naam al doet vermoeden componeer je jouw eigen nummers en dat doe je gewoon in je browser, zolang je maar Chrome gebruikt.

Wat is Song Maker?
Song Maker is een sequencer. Sequencer is een programmaatje op de computer dat je helpt bij het maken van muziek.
In Song Maker componeer je loops voor verschillende instrumenten, die je zelf uit kunt kiezen. Je kunt kiezen uit houtblazers, een piano, strijkers en een marimba.

Componeren
Het componeren van muziek is vaak onderbelicht, terwijl deze vorm van bezig zijn met muziek juist een beroep doet op het luisteren, abstract denken, samenwerken en creativiteit van kinderen. Het draagt daarnaast bij aan een bredere ontwikkeling van kinderen.

Voor het gebruik van Song Maker hoef je geen briljante componist te zijn en toch, in een handomdraai creëer je een eigen unieke jam. En dat is leuk, want voor je het in de gaten hebt sta je in een groep vol potentiële producers en songwriters.
De muziekstukken zijn eenvoudig met een permalink te delen met de rest van de wereld.

Betekenisvolle inzet
Song Maker is laagdrempelig voor leerkrachten om in te zetten. De beschikbare noten worden bepaald op basis van de schaal die je hebt geselecteerd. Zo vlieg je nooit de grindbak in en heb je als gebruiker het gevoel dat je echt de controle hebt, zonder dat je verloren raakt in de opties.
De kunst zit hem meer in hoe je met behulp van bijvoorbeeld deze tool het componeren tot een betekenisvolle muziekactiviteit maakt voor kinderen. Hoe daag je hen uit? Hoe biedt je het in samenhang aan met bijvoorbeeld rekenen, taal en wereldoriëntatie?

Chrome Music Lab
Chrome Music Lab werd in 2016 gelanceerd. Neus daar vooral even in rond, want de muziektools of zoals Google het verwoord ‘de muziekexperimenten’ zijn het bekijken waard.
Waar ik zelf enthousiast over ben is de tool Kandinsky. Het programma verandert alles wat je tekent – lijnen, cirkels, driehoeken of krabbels – in geluid.
Je kunt Song Maker en de rest van de muzikale experimenten hier bekijken.

Toe aan meer?
Er zijn via de browser diverse complexere sequencers te vinden waarmee je kunt experimenteren. Neem eens een kijkje bij sampulator en Acid Machine .